donderdag 19 oktober 2017

Beursvloer

Op donderdag 2 november vindt voor de vijfde keer de jaarlijkse Beursvloer Stichtse Vecht plaats. Op deze Beurs vindt handel plaats, net als op de aandelenbeurs of een boekenbeurs. Maar, anders dan bij andere Beurzen, komt er geen geld aan te pas.  Onze Beursvloer Stichtse Vecht is dé ontmoetingsplaats waar bedrijven en maatschappelijke organisaties uit onze gemeente – met gesloten portemonnee – “handelen” in kennis, in materialen of menskracht. Wat de één over heeft of wil aanbieden, kan de ander juist nodig hebben.


De verschillende bedrijven en organisaties gaan soms verrassende overeenkomsten aan, waar beiden baat bij hebben. Want bij iedere match is er sprake van iets leveren, maar er ook iets voor terug krijgen.

Zo gaf een fysiotherapiepraktijk aan de stichting Welzijn Stichtse Vecht een ontspanningsworkshop voor 10 mantelzorgers. Als tegenprestatie kregen de  fysiotherapeuten een schilderles. Een bouwbedrijf gaf bouwbegeleiding aan de Danne Ateliers bij het opknappen van hun nieuwe atelier. Het bedrijf kreeg een kunstwerk terug.


In totaal zijn er de afgelopen jaren in onze gemeente op de Beursvloer al meer dan duizend matches gemaakt. Een groot aantal maatschappelijke organisaties is hiermee vooruit geholpen. Zij konden zo dingen mogelijk maken die vóór de match  nog onmogelijk leken. Veel mensen in onze samenleving hebben daarvan mogen profiteren.


Met een ferme slag op een enorme gong mocht ik vorig jaar de Beursvloer openen. Ik vond het mooi om te zien wat zo’n gongslag ontketent. Overal zie je mensen op zoek naar iemand die op hun ‘verlanglijstje’ staat, je ziet mensen geanimeerd in gesprek met elkaar en er wordt overeenstemming bereikt over talloze projecten.  


Maar ook zonder het maken van afspraken is iedereen volop contacten aan het leggen. Het is mooi om te zien hoe mensen andere deelnemers bij de hand nemen om ze weer in contact te brengen met een derde. Van de één krijg je een enthousiaste toelichting op een initiatief binnen onze gemeente, met een ander maak je een vervolgafspraak. Het is eigenlijk een snelkookpan van anderhalf uur met heel veel dynamiek, gezelligheid, inspiratie en goeie energie. Met een prachtig resultaat!


Als ik één ding heb geleerd tijdens de beursvloer, dan is dat het feit dat ondernemers erg bij de maatschappij betrokken zijn en graag een steentje bijdragen aan de lokale samenleving. Tegelijk zie ik dat vrijwilligersinitiatieven vaak bruisen van ondernemingszin en dat men soms ongelofelijke prestaties weet te leveren! Het is mooi om te zien hoe dit samengaat en hoe onze gemeenschap daarvan profiteert.


Meedoen aan de Beursvloer betekent kennismaken met nieuwe mensen, met verrassende initiatieven en verfrissende invalshoeken. Het is investeren in relaties, zodat we elkaar in onze lokale samenleving weten te vinden om er samen iets moois van te maken en, waar nodig, er te zijn voor elkaar. En dat is onbetaalbaar!


Dus: ondernemers en vrijwilligers, ik verwelkom u graag op 2 november op de vijfde Beursvloer bij Pauw Bedrijven op De Corridor in Breukelen!


Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten