dinsdag 19 maart 2013

Gemeenten aan het roer bij de jeugdzorg.

Vandaag hebben we bekend gemaakt dat wij met de Flevolandse gemeenten hebben afgesproken dat zij als voorbereiding op de overdracht van de jeugdzorg vanaf 2015, alvast het provinciaal uitvoeringsplan voor 2014 gaan uitwerken. Dat is bijzonder omdat we hiermee landelijk gezien voorop lopen als het gaat om de voorbereiding voor de transitie van de Jeugdzorg. Dit natuurlijk in het belang van de cliënten van de jeugdzorg, de Flevolandse kinderen.


Naast deze afspraak laten we in 2013 ook al een klein deel van het aanbod jeugdzorg door gemeenten uitvoeren. De Flevolandse gemeenten maken hiervoor voor de eerste keer zelf afspraken met de aanbieders van jeugdzorg. Zo krijgen gemeenten de kans de jeugdzorg alvast op de door hun gewenste wijze in te richten. Dichter bij het gezin, gecoördineerd met andere hulp die aan het gezin wordt gegeven, en in goede afstemming met de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs.

Ik ben erg tevreden over de afspraken met de gemeenten. We werken samen aan een soepele overgang, waarbij gemeenten al in 2014 binnen de ruimte die de huidige wet daarvoor biedt aan het stuur van de jeugdzorg zitten en het Flevolandse jeugdzorgbeleid ontwikkelen. 

Tot ziens

2 opmerkingen:

  1. Lelystad staat in de top 5 van de ranglijst 'jeugdigen in jeugdzorgplus-instelling': veel kinderen worden uithuis geplaatst. Provincie Flevoland heeft daartoe plaatsen 'ingekocht' bij een aantal instellingen die op flinke geografische afstand liggen (Eefde, Zetten verzorgen het leeuwendeel). Voor zowel familie als jeugdzorgmedewerkers levert dat een enorme extra inspanning en tijdsinvestering op die niet aan de jeugdigen kan worden besteed.
    In de wens om de zorg dicht bij huis te brengen, en daar bijvoorbeeld ook het domein onderwijs in te kunnen betrekken, is het dan ook hoogst noodzakelijk om de zorg dichterbij huis te organiseren. Wat doet de provincie daar aan? En hoe gaat deze drempel geslecht worden na de transitie?
    Een en ander opgemerkt in de wetenschap dat de instellingen die voor de zorg zijn gecontracteerd inhoudelijk grosso modo goed werk leveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Els,

    Dank voor je reactie. Flevoland is qua jeugdzorg in de statistieken een beetje een buitenbeentje. Dat komt omdat de inwoners van onze provincie gemiddeld jonger zijn in vergelijking met de andere provincies. De plaats in de top 5 is dus meer een gevolg van het feit dat we meer jeugd hebben. In werkelijkheid scoren we juist heel goed met het percentage van de kinderen in de jeugdzorg die ambulante zorg krijgt of bij pleeggezinnen is ondergebracht.

    Wanneer het in een uiterste situatie nodig is om kinderen uit huis te plaatsen, dan heeft het altijd onze voorkeur om de zorg dichtbij te zoeken. Dat lukt vaak, maar niet altijd. Met name voor zeer specialistische (en dus dure zorg)lukt het niet om binnen de provincie te blijven. Binnen de provincie is er te weinig vraag naar dit aanbod waardoor het juist heel duur zou worden om dit binnen Flevoland te organiseren.

    BeantwoordenVerwijderen