woensdag 13 januari 2010

Werklandschappen

Vanavond organiseerde het Rijnlands Architectuur Platform een discussieavond met als titel 'nieuwe werklandschappen' , moderne en duurzame stedenbouwkundige opvattingen over bedrijfsterreinen. Met de mogelijke ontwikkeling van bijvoorbeeld de Oostvlietpolder is deze discussie natuurlijk zeer actueel.

Dat Nederland langzamerhand ernstig aan het verrommelen is als gevolg van onder andere het visieloos inrichten van bedrijventerreinen is velen een doorn in het oog. Het kan echter anders en voornamelijk ook veel beter. Nieuwe stedenbouwkundige inzichten waarin het besef van het belang van duurzaamheid, CO2 neutrale oplossingen en de waarde van de entree van een stad een grote rol spelen, worden op dit moment in verschillende andere steden voorgesteld.

Dat alles was aanleiding om vanavond een bijeenkomst in Het Koetshuis 'De Burcht' te organiseren over deze nieuwe ontwikkelingen van wat maar het beste nieuwe werklandschappen kan worden genoemd.

Vanuit drie verschillende disciplines werd gekeken naar het fenomeen bedrijventerrein. Bureau B+B uit Amsterdam deed dat vanuit de invalshoek van landschapper. De Urbanisten - stedenbouwers uit Rotterdam - gingen in op een duurzaam bedrijventerrein in Venlo dat zij hadden gemaakt. Tenslotte presenteerden twee Leidenaren, namelijk Patrick Colly van buro Flinterdiep en Leen Borst, duurzame voorstellen voor een gelaagd werklandschap waar je graag verblijft.

Met het oog op de toekomstige ontwikkeling van onze Oostvlietpolder was het goed om vanavond eens op een positieve manier te kijken naar dit onderwerp. Het college van Leiden komt zeer binnenkort met een ontwikkelingsvisie waarin we zullen laten zien hoe het ook kan. Met het oog daarop was de avond, waarvan de leiding in uitstekende handen was van Peter van Swieten (foto), zeker interessant.
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten